Rutiinit sekä kyvykkyyden tunteen ylläpitäminen viriketoiminnalla vaikuttavat myönteisesti vanhuksen muistisairauden oireisiin.
Muistisairauden edetessä muutokset vanhuksen toimintakyvyssä ja käytöksessä saattavat yllättää. Muistisairaus vaikuttaa ikäihmisen toimintakykyyn yksilöllisesti, mutta usein hyvin laajasti. On kuitenkin tärkeää, että elämää pyritään mahdollisuuksien mukaan jatkamaan tuttuun tapaan. Rutiinit sekä kyvykkyyden tunteen ylläpitäminen vaikuttaa myönteisesti oireiden etenemiseen.
Muistisairaan viriketoiminta voi olla esimerkiksi seuraavia asioita:
- Tuttujen pelien pelaaminen on hyvä tapa saada aivonystyrät liikkeelle. Kognitiivista suorituskykyä lisäävät ongelmanratkaisutehtävät pelien lomassa ovat myös oiva tapa luoda yhteistä hauskaa tekemistä.
- Musiikin tahtiin liikkuminen, kuten ikisuosikki letkajenkka yhdistää kognitiivisen ja motorisen toimintakyvyn hyödyntämisen.
- Valokuva-albumien selailun myötä voi herätellä ihania muistoja aina lapsuudesta saakka. Muistelua voi tehdä myös vaikka vanhoja lehtiartikkeleita selaillen tai katsomalla vanhoja elokuvia.
- Liikunnalliset aktiviteetit, kuten tuolijumppa tai ulkoilu, toimintakyvyn mukaan. Yhdessä ulkoilu Gubben seurassa on turvallinen tapa lisätä aktiivisuutta arkeen.
- Aivojumppa, esimerkiksi ristikoiden tai muistipelin merkeissä. Korttipelit ovat mainio tapa sisällyttää aivojumppaa vanhuksille, mutta myös nuoremmille, ken tietää, kuinka monta ässää hihasta löytyykään.
Lue lisää vanhusten viriketoiminnasta
Gubbe-käynneillä voidaan tehokkaasti tukea vanhusten toimintakykyä arjessa. Gubben palvelu räätälöidään ikäihmisten ja omaisten toiveiden mukaisesti. Tuttu luottoavustaja tukee ja aktivoi vanhusta sekä tuo kaivattua turvaa.